Na Mirni so zaživele lutke

V Kulturnem domu na Mirni so gostili Regijsko srečanje lutkovnih skupin Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Srečanje, na katerem se je letos predstavilo pet lutkovnih skupin, je pripravila trebanjska izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Lutkovna skupina Pohajači z Osnovne šole dr. Mihajla Rostoharja Krško se je predstavila s predstavo Vse barve mavrice, v kateri deklica Maruša izbira svojo najljubšo barvo. Na nastop jih je pripravila mentorica Lucija Novšak. Lutkovna skupina Osnovne šole Veliki Gaber je obiskovalce s predstavo Mavrična ribica popeljala v morske globine. Mentorica lutkovne skupine je Maja Papež. Lutkovno skupino Pšečani z Osnovne šole Maksa Pleteršnika Pišece sta na nastop pripravili mentorici Tanja Culleto in Sanja Štefanič. V predstavi z naslovom V Pišecah se pominamo so s senčnimi lutkami predstavili priredbo basni o komunikaciji. Članice lutkovne skupine Vrtavke z Osnovne šole Boštanj so se predstavile z avtorsko predstavo Kmečke igre, v kateri raziskujejo, kaj je pomembno za dober uspeh. Vrtavke delujejo pod mentorstvom Nene Bedek. Za konec se je z lutkovno predstavo Polanski vrag predstavila še Gledališka skupina Kulturnega društva Stari trg ob Kolpi. Pod mentorstvom Mire Madronič so predstavili zgodbo iz knjige Polanska dolina ob Kolpi – dolina zgodb, scenarij je pripravil Tadej Pišek.

Regijsko srečanje je strokovno spremljala Nika Bezeljak, ki je ob koncu mentoricam podala smernice in napotke za nadaljnje delo, hkrati pa bo po ogledu vseh regijskih srečanj podala predlog, katere skupine se bodo uvrstile na Državno srečanje lutkovnih skupin Slovenije. Regijsko srečanje, ki ga je povezoval Luka Bregar, sta omogočila JSKD in Občina Mirna.